Witamina A jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Spełnia w nim wiele zadań. Niedobory witaminy A skutkują poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. O źródłach i roli witaminy A dowiesz się z tego artykułu.
Co to jest witamina A?
W skład witaminy A wchodzi kilka związków chemicznych z grupy karotenoidów. Najważniejszym z nich jest retinol. Witamina A jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, odkłada się w tkance tłuszczowej człowieka i jego wątrobie. Niedobory witaminy A są trudne do osiągnięcia, ale też jej nadmiar w organizmie może mieć negatywny wydźwięk dla zdrowia.
Witamina A spełnia następujące funkcje w organizmie:
- wpływa na stan paznokci, włosów i skóry
- wspiera i wzmacnia działanie układu odpornościowego
- wpływa na jakość widzenia
- bierze udział w procesie regeneracji komórek i reguluje wzrost komórek organizmu
- ochrania nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
- w przypadku raka jelita grubego, piersi, płuc ogranicza ryzyko lub spowalnia rozwój nowotworu
- przyspiesza proces gojenia ran
- zapobiega zakażeniom poprzez zwalczanie wirusów i bakterii
- ma wpływ na potencję u mężczyzn
- stymuluje szpik kostny do produkcji krwinek czerwonych
Niedobory witaminy A
Niedobory witaminy A najczęściej występują u osób pracujących przy komputerze, kobiet w ciąży, osób starszych, palaczy i alkoholików. Najczęstsze objawy to: kurza ślepota- czyli upośledzone widzenie po zmierzchu; opóźnienie akomodacji trwające ponad 10 sekund, obniżona odporność, przesuszenie skóry na łokciach, ramionach, kolanach i udach, nadmierna łamliwość włosów, nadmierne wypadanie włosów, wysychanie spojówki i rogówki oka, biegunki, wypryski na skórze, zaburzenia miesiączkowania, problemy z koncepcją, dzwonienie w uszach- szczególnie u ludzi starszych.
Nadmiar witaminy A w organizmie
Nadmiar witaminy A manifestuje się następującymi objawami: odwapnienie kości, światłowstręt, zaburzenie funkcji wątroby, świąd skóry, zmiany skórne, nudności, wymioty, bóle głowy, mięśni i stawów, drażliwość i nadpobudliwość, powiększenie śledziony, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, w ciąży może spowodować wady wrodzone płodu.
Źródła witaminy A
Witamina A w źródłach naturalnych występuje w dwóch postaciach: beta-karotenu w produktach roślinnych i retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bezpieczniejszym źródłem witaminy A, szczególnie dla kobiet ciężarnych są produkty pochodzenia roślinnego. Beta-karotenu nie można przedawkować, czego nie można powiedzieć o retinolu.
- Witamina A źródła pochodzenia roślinnego: słodkie ziemniaki, rzeżucha, jarmuż, szpinak, dynia, szpinak, marchew, pomidory, czerwona papryka, sałata, morele, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, propolis.
- Witamina A źródła pochodzenia zwierzęcego: tłuste ryby, jajka, masło, wątróbka, mleko, podroby.
Witaminę A można także przyjmować w formie różnorodnych suplementów (np. w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie).